Робот натиска съединителя и превключва скоростите вместо шофьора Малките автомобили

...
 
Робот натиска съединителя и превключва скоростите вместо шофьора Малките автомобили
Коментари Харесай

Opel ADAM превзема града с автоматик

  Робот натиска съединителя и превключва скоростите вместо водача
Малките коли са доста известни в огромните градове, където трафикът е много гъст и няма задоволително място за паркиране. Но колкото и да е дребна градската кола, шофирането й е досадно, в случай че в тапите непрекъснато би трябвало да натискате съединителя и да превключвате скоростите. Преди години множеството от автомобилните производители не предвиждаха автоматизирана скоростна кутия за компактните градски мъници с дребен работен размер на мотора. Освен това обичайните хидравлични автоматизирани трансмисии са доста по-скъпи от механичните скоростни кутии, което е изключително значимо в класа на дребните коли.

Малкият Opel ADAM е доста подобаващ за града със своите компактни размери - дължина 3,70 м, ширина 1,72 м, височина 1,48 м и междуосие 2,31 м. С тези габарити той елементарно си намира място за паркиране по централните софийски улици, а маневрирането става с приятна лекост.

 
 Дръзкият дизайн се добавя от образно отделения от каросерията „ плаващ ” покрив в противоположен цвят. Дръзкият дизайн се добавя от образно отделения от каросерията „ плаващ ” покрив в противоположен цвят.
 

Моделът е оборудван общоприетоо с функционалността за кормилно ръководство City, която се задейства с натискане на бутон и кормилото става толкоз лек, че може да се върти безусловно от едно пръстче. Още по-практичен и комфортен за града стана Opel ADAM, откогато е оборудван с роботизираната 5-степенна скоростна кутия  Easytronic 3.0, с помощта на която мъникът завладява с лекост огромния град, прекосявайки го както през натоварената централна част, по този начин и заобикаляйки го по Околовръстния път.

Роботизираната скоростна кутия Easytronic 3.0 съчетава комфорта на автоматизираната трансмисия, на една изцяло правилна и наличната цена от 1035 лв.. Новата 5-степенна скоростна кутия е построена на основата на механична трансмисия с намалена степен на вътрешно търкане и оптимизация за приложимост в комбиниране с по-малки мотори.

 
 Скоростният лост се движи в позиции D, R и N, както в „ + ” и „ - ”, а педалите са единствено два – газ и спирачка. Скоростният лост се движи в позиции D, R и N, както в „ + ” и „ - ”, а педалите са единствено два – газ и спирачка.
 

В автоматизиран режим работата със съединителя и промяната на предавките се поемат от електрохидравличен механизъм. Управляващата електроника на трансмисията автоматизирано сортира най-икономичната предавка за съответните условия на придвижване, с което дава опция за дейно понижаване на разхода на гориво. Задвижването и електрохидравличните модули обезпечават плавна промяна на предавките. Водачът може и ръчно да сменя предавките в полуавтоматичен режим, при който минава към по-висока или по-ниска степен с леко избутване напред или издърпване обратно на скоростния лост.

Логиката на трансмисията е в положение да наблюдава метода на шофиране на лидера и да се приспособи към неговия жанр. Всички, които в миналото са тествали роботизираната механична кутия Easytronic на Opel от старите модели на Corsa, би трябвало да имат поради, че третото потомство на Easytronic е доста усъвършенствано спрямо предходните разработки.

 
 Над стъклата минава дъгообразна рамка, която образно отделя покрива от каросерията. Над стъклата минава дъгообразна рамка, която образно отделя покрива от каросерията.
 

Превключването на предавките е по-пъргаво, само че не за сметка на комфорта. Производителят съществено е оптимизирал режимите на придвижване при старт и изпреварване, тъй че лидерът на Opel ADAM да се усеща сигурен зад кормилото. Трансмисията се отличава и с нараснал комфорт на шофиране. Последното потомство на Easytronic впечатлява с понижено време за реакция, което спомага за по-бърза и плавна промяна на предавките. Подобрението е осъществено с помощта на потреблението на нов изпълнителен модул, на по-добри сензорни технологии и електроника за ръководство, както и на цялостната рационализация на механичната трансмисия, употребена за основа. Освен това Easytronic 3.0 предлага и „ пълзящ ” режим, сходен на този при обичайните автоматизирани трансмисии, който е комфортен при маневриране с ниска скорост.

 
 ADAM е доста подобаващ за града със своите компактни габарити - дължина 3,70 м и ширина 1,72 м. ADAM е доста подобаващ за града със своите компактни габарити - дължина 3,70 м и ширина 1,72 м.
 

Въпреки, че роботизираната скоростна кутия не е в положение да доближи равнището на комфорт, обезпечено от актуалните хидравлични автоматици, тя доста улеснява шофирането на автомобила, спрямо обичайна ръчна кутия, а също по този начин и понижава потреблението на гориво. Малкият Opel ADAM с 1,4-литров бензинов атмосферен мотор с мощ 87 к.с. харчи в градски цикъл 7,1 литра на 100 км с 5-степенната механична скоростна кутия, а с роботизираната автоматизирана трансмисия разходът е 6,6 л/100 км. Тягата на мотора от 130 Нм е изцяло задоволителна за градския трафик и за умерено пътешестване отвън обитаемоте места.

Извън града Opel ADAM впечатлява със постоянното си пътно държание, защото е основан на шасито на последната Corsa. Мъникът следва прецизно придвижванията на кормилото, противоположната връзка е директна, а страничните наклонявания са неосезаеми. Колата везма с лекост острите завои и се държи устойчиво на пътя, изключително със 17-цоловите колела с алуминиеви джанти.

 

Opel A DAM 1.4  Ecotec Easytronic  Jam

1,4-литров 4-цилиндров бензинов мотор

5-степенна роботизирана скоростна кутия

87 к.с. оптималната мощ при 6000 об/мин

130 Нм въртящ миг при 4000 об/мин

13,9 секунди ускоряване от 0 до 100 км/ч

178 км/ч оптималната скорост

5,1 л/100 км междинен разход на бензин

118 г/км излъчвания на СО2

26 930 лв. базова цена на модела
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР